Syntymäpaikka is the BEST

Jos on hankkinut passin viimeisen seitsemän vuoden sisällä voi sen nykyään uusia käymättä ollenkaan fyysisesti poliisiasemalla. Miten fantastisen kätevää, ajattelin!

Kuinka väärässä olinkaan.

Kätevyyttä mainostetaan aivan ulkomainonnan kera. Passini oli vanhentumassa maaliskuussa, joten näppäränä ihmisdynamona olin pallon päällä jo tammikuussa.

Täytin kaavakkeen poliisin verkkopalvelussa, tarkastin missä valokuvaliikkeessä voi ottaa oikeaoppisen passikuvan joka voidaan suoraan sähköisesti lähettää sinne verkkopalveluun ja maksoin koko homman verkkopankissa. Passi toimitetaan sitten parin viikon päästä lähimpään R-Kioskiin. TÄMÄ ON NIIN KÄTEVÄÄ!

Sain ilmoituksen että passi on saapunut. Ryysäsin Ärrälle, menin kotiin ja avasin paketin. Kaikki tiedot, jotka olin järjestelmään täyttänyt, olivat ihan oikein. MUTTA.

Syntymäpaikakseni on merkitty Budabest. BudaBEST. Tiedättehän, Unkarin ihastuttava pääkaupunki BUDABEST.

Olen saanut ensimmäisen passini vuonna 1980. Siitä asti joka ikisessä passissani syntymäpaikkanani on lukenut, täysin oikein kirjoitetusti, Budapest. Nyt yhtäkkiä 34 vuotta myöhemmin passissa lukeekin Budabest JOKA EI OLE MIKÄÄN OIKEA OLEMASSAOLEVA PAIKKA.

Päätän soittaa poliisille ja pyytää että he lähettävät tämän inhimillisen erheen takia minulle uuden passin. Osoittautuu poikkeuksellisen hankalaksi saada poliisi puhelimen päähän. Tässä asiassa poliisille saa nimittäin soittaa vain arkisin klo 9-11, tiettyyn puhelinnumeroon, jossa ei ole jonotusmahdollisuutta. Läpipääsy on lähinnä tsägästä kiinni.

Yritin. Muutamankin kerran. Muutamanakin päivänä.

Vihdoin tärppäsi. ”Jaa”, vastasi virkailijarouva puhelimessa, ”tämä ei kyllä ole meidän vikamme, tiedot tulevat suoraan väestörekisteristä, soita maistraattiin”. No mutta kun BUDABESTIA ei ole olemassa. ”Voi olla, mutta sun pitää soittaa maistraattiin”. Korvaavatko he kenties mulle uuden passin? ”No me ei sitä ainakaan korvata, tämä ei ole meidän syytämme”. Toisin kuin ilmeisesti mun, joka typeränä kävin syntymässä kaupungissa, jonka kirjoitusasu on TODELLA hankala.

Soitan siis maistraattiin. Ystävällinen rouva puhelimessa on hyvin avulias. Yhdessä naurahdamme sille, että kirjoitusvirhe on päässyt passiin asti. Käy ilmi, että kirjoitusvirhe todella on Väestörekisterissä, siellä on ilmeisesti AINA lukenut Budabest. ”Minäpä muutan tämän… tai hetkinen tarkistan vielä kollegalta”. Rouva käy jututtamassa kollegaa.

Maistraatti: ”Hmm, ei se onnistukaan niin että minä tämän täältä muutan, vaan sinun pitäisi nyt tulla tänne paikan päälle maistraattiin täyttämään lomake jossa vaadit muutosta”.

Minä: Niin mutta ei ole tapahtunut mitään muutosta, mun syntymäkaupunki ei ole vaihtunut, BUDABESTIA EI OLE OLEMASSA! Se on kirjoitusvirhe, etkö sä voi muuttaa sitä? Kun sähän tiedät että mä en ole voinut syntyä Budabestissä KOSKA SITÄ EI OLE.

Maistraatti: Valitettavasti se ei onnistu, sun on tultava tänne.

Minä: (Huokaan) Okei. Mutta korvaatteko te mun uuden passin?

Maistraatti: Ei, sun pitää ottaa yhteys tuonne seurakuntaan joka sinut on väestörekisterijärjestelmään aikoinaan lisännyt.

Tässä vaiheessa olen viettänyt lähes koko aamupäivän puhelimessa.

Vanhempieni edellinen osoite ennen ulkomaille muuttoa oli Tikkurilassa. Soitan Vantaan seurakuntaan. Selitän tilanteeni ja minut yhdistetään arkistoon. Myös siellä on avulias rouva töissä, joka lupaa tehdä salapoliisityötä ja soittaa minulle takaisin.

Seuraavana päivänä rouva arkistosta palaa asiaan. Hän kertoo että missään ei ole mistään Budabestista merkintää, tai muustakaan tarkemmista koordinaateista. Heillä lukee papereissa syntymäpaikkana vain ULKOMAAT. He eivät siis tästä ole korvausvelvollisia.

Kansalaisen selkä katkeaa. Soittelu- selvittely- ja puhelinjonotusrumbaa en todellakaan enää toista, vaan aion kiltisti mennä maistraattiin täyttämään kupongin jolla vaadin muutosta syntymäpaikkaani, ja sitten vaan kiltisti ÄÄRETTÖMÄN KÄTEVÄSTI JA VAIVATTOMASTI tilaan uuden passin poliisilta.

Tuntuuko typerältä melkein perättäisinä viikkoina maksaa 60 € uudesta passista? Kyllä. Mutta mitä jos minulle jollakin matkalla osuu lukutaitoinen rajavartija? Selitykseni siitä, miten monen instanssin läpi korni kirjoitusvirhe on mennyt läpi, ei millään voi kuulostaa uskottavalta ja sitten oon ykskaks jossain turkkilaisessa tyrmässä, syytteenä typeryys.

En yleensä siteeraa leffoja, mutta tämä vaatii ainoan sitaatin jonka mistään leffasta muistan:

”This is a stupid fucking problem to have” (Bad Boys II)

-Lotta

(Julkaistu Lotan luvalla, kiitämme! Alkuperäinen tarina: https://lottabacklund.wordpress.com/2015/03/11/passinhakumatkalla-edelleen/ )