Pattimainen tilanne, mutta minkäs teet

Vakuutuksia myydään ja ostetaan mielikuvilla, koska ”Eihän sitä koskaan tiedä.” Seuraavaa tapausta tuskin kukaan olisi pystynyt edes ennustamaan.

Kaikki meidän perheen vakuutukset oli keskitettynä erääseen vakuutusyhtiöön, joka oli kaikinpuolin meille oikein hyvä vakuutusyhtiö. Olimme asiakkaina todella pitkän aikaa ja kaikki oli moitteetonta: maksut, vakuutusturva ja palvelu olivat hyviä. Monta kertaa, kun jotain vakuutuksen täytyi korvata, aina rahat tuli tilille.

Yllättäen minussa todettiin parantumaton sairaus, joka toisi kuluja koko loppuelämäni ajan. Vakuutusyhtiö olisi tietenkin korvannut kaikki sairauteen liittyvät kulut, ellei yhtiö olisi juuri päättänyt uudistaa rakennettaan ja luopua yksityisasiakkaista. Vakuutusyhtiö oli päättänyt keskittää toimintansa suurempien yhtiöiden asioiden hoitamiseen. Yksityisasiakkaiden käskettiin hakea vakuutuksensa jostain muusta firmasta.

Niinpä mekin jouduimme vaihtamaan vakuutusyhtiötä ja kilpailuttamaan koko perheen vakuutukset. Kaikki vakuutusyhtiöt sanoivat samaa – sairauteni oli tullut ennen uuden vakuutuksen ottamista ja siksi sen aiheuttamista kuluista ei korvattaisi minulle senttiäkään. Kaikki sairauteen liittyvät kulut poistettiin vakuutusturvasta.

Kaikki sairauteen liittyvät kulut tuosta eteenpäin ovat kaatuneet minun omaan niskaani. Pahimmillaan kuluja on ollut kuukaudessa useiden satojen eurojen edestä ja tulevaisuudessa kulut tulevat kasvamaan. Vaikka vuosikymmeniä maksoin vakuutusmaksuja minua kohdellaan kuin jälkiviisasta, joka sairastuttuaan ottaisi vasta vakuutuksen ja vaatisi siitä jälkikäteen korvauksia. Olen yksinkertaisesti väliinputoaja.

– Sairas tarina

 • Marko Pasanen

  Mitenkäs tämä nyt Suomeen ja byrokratiaan liittyy? Ihan normaalia toimintaa vakuutusyhtiöiltä ympäri maailman. Täällä vaan ei mene sairaalakulujen vuoksi konkurssiin, vaan yhteiskunta huolehtii omavastuun jälkeisistä kuluista.

  • Timo

   Totta tuokin, mutta riippuu mitä sairastat ja oletko työelämässä? Muuten käy julkisessa kylmät. Kynnet pitää olla superterävät ja vain tosi röyhkeät hoidetaan. Jos ei puhuta henkeäuhkaavista akuuttijutuista, joiden hyvä hoitotulos myöskin riippuu vuorokaudenajasta ja maakunnasta, missä sairastut.
   Sitten kun vihdoin pääset ensin TK-lääkärille ja jos ymmärrätte toisianne? TK-lääkärin kyselyjen jälkeen erikoislääkärille, sekin on tyyppiä katsellaan vielä ja katsellaan ja katsellaan. Kun vihdoin pääsee leikkuriin, sitten taas arpa, kun erikoistuva lääkäri harjoittelee kanssasi ja turii jonkun mestan piloille huonossa tapauksessa. Tottakai usein kaikki menee erinomaisen hyvin. Ala on tosiaan vaativa.
   Joissakin tapauksissa hoitoa saa ja se toimii, joissakin et saa hoitoa ollenkaan eikä mikään toimi. Kaiken paras on, kun heittäytyy kaikilla tasoilla sossuasiakkaaksi. Mun tuttu kaveri voi aika hyvin, ja kaikki lääkkeet ym maksetaan. Hyvä niin, mutta vaatii oman luonteen.
   Julkisessa lääkärit ylikuormittuu ja privaatin veto on valtava. Sielläkin saa monenlaista hoitoa, ja kun maksumääräys päättyy, olet mahdollisine vaivoinesi ulkona. Sitten vaan sairaalalääkärin vast.otolle privaattiin ja toivoo että ottaa sairaalaan hoitoon, jos et ole miljonääri. Suomessa tapahtuu oikeasti valtava määrä hoitovirheitä, ja vakavia ihan liikaa. Ja sairaaloiden hygieniakin on usein myytti. Kotkan keskussairaalan 5b:n pesuhuoneessa on kaadot väärinpäin ja paikka löyhkää kuolemalle. Keskustelin yhden infektiolekurin kanssa, ja hän vahvisti asian, että siivouksen puutteet ja antibioottien liiallinen käyttö on superbakteereille hyvä kasvualusta. Olin 5vk. infektoituneen akillestoimenpiteen takia osastolla ns. osaeristyksessä, ja minun piti mennä viimeisenä suihkuun ja sitten tila piti desinfioida. Näin tapahtui kerran koko aikana ja kun huomautin asiasta, olin vittumainen ja itsepäinen potilas??
   Suoessa hoito on keskittynyttä ja kahtiajakautunutta. Lääketeollisuudelle hyvin `tuottavia` alueita kyllä duunataan, kun lobataan joku kokonaiskolesteroli rajaan 5mmol. ja statiinit kaikille tyyliin. Sama verenpainelääkityksissä jne. Tottakai niillä on kansanterveydellinenkin puoli, mutta medikalisaatio rules. Lukekaa kirja `Tappavat lääkkeet` Peter C.Gotzsche. ja pitäkää tuolista kiinni. Ja pysykää terveenä.

 • http://www.jarmoellila.com/ Jarmo Ellilä

  Samaa mieltä Marko Pasasen kanssa. En tiedä mistä yhtiöstä kyse, mutta todella paskamainen ja ikävä tapaus jos luovutaan yksityisasiakkaista. Tämmöinen ikävä kohtalo ei varmasti kohdannut vain tämän tekstin kirjoittajaa vaan monia muitakin yhtiön asiakkaita, joille on ilmaanutunut sairauksia.

 • Ville

  Jos sairaus tuli, kun vakuutus oli vielä edellisellä vakuutusyhtiöllä, niin edellinen vakuutusyhtiö tietysti maksaa ne kulut, vaikka et olisikaan enää asiakas. Jos sairaus tuli silloin, kun vakuutusta ei ollut, niin luonnollisesti sitten menee omasta pussista. On oma valinta, jos vakuutusvaihdon välille jättää vakuutuksettoman kauden. Vakuutukset saa aina voimaan heti, ja edellinen vakuutusyhtiö kyllä ilmoittaa ajoissa ennen kuin lopettavat vakuutusten tarjoamisen yksityisille, joten ei ne vakuutukset yhtäkkiä mene alta, ja uusien ottamiseen ei olisi aikaa.

  Tässä on siis kyseessä joko täysin oma moka tai väärältä vakuutusyhtiöltä vastuun perääminen. Ota yhteys vanhaan vakuutusyhtiöön, jos sulla oli siellä vakuutus sairauden alettua. Jos taas ei ollut vakuutusta sairauden alettua, niin maksa kiltisti itse, koska itse olet tähän tilanteen omilla toimillasi päätynyt.