Kampaamoiden lupa-asiat – naurettavaa kiusantekoa

”Yrittäjyydessä on kyse vapaudesta ja itsensä toteuttamisesta,” sanovat. Se tulee myös maassamme erittäin kalliiksi, tässä esimerkki.

Ammatiltani olen toiminimellä töitä tekevä kampaamoalanyrittäjä. Pelkät yritykseni laskut voivat olla jo 1000-2000€ kuukaudessa, tähän päälle tuolivuokra ja siihen ohelle täytyy tienata rahat omaan elämiseen. Miten ihmeessä voisin ikinä vaikkapa sairastaa? Siksi menenkin yleensä aina kipeänä töihin, koska minulla ei ole varaa jäädä kotiin. Tämä sama kaava pätee äitiyspäivärahoihin. Jos tulisin raskaaksi, korvaus olisi todella pieni, ellen sitten nostaisi YEL-vakuutustani.

Harva meistä tämän alan yrittäjistä pystyy maksamaan itselleen kovin paljoa eläkettä, koska tulot ovat niin pienet. Tällä hetkellä maksan itselleni eläkettä 250€ kuukaudessa, mutta tuosta summastahan kertyy hyvin pieni summa itselle. Jos nyt jäisin eläkkeelle, saisin kuukaudessa muistaakseni 114€. Jos tulisin sairaaksi, kelan päivärahat maksettaisiin sen mukaan paljonko maksan eläkevakuutusta. Maksan sitä 12 500€ vuositulon mukaan ja olen arvioinut, että kuukauden sairaslomasta saisin noin 400€ korvausta. Ensimmäiset sairasloma päivät ovat omakustanteisia.

Tuntuu, että meitä ”yksinäisiä” pienyrittäjiä ei tueta millään tavalla Suomessa, vaikka olemme todella ahkeria. Koen, ettei meillä ole juuri minkäänlaista sosiaaliturvaa. Jos lomailemme tai sairastumme, kaikki rahat on tienattava itse, jotta voi olla edes pois töistä. Työntekijän palkkaamista ei kannata edes harkita, koska se tulisi todella kalliiksi pienyrittäjälle. Minä toiminimiyrittäjänä en saa verovähennyksiin edes kuntosalikorttiani, mutta jos minulla olisi palkallinen ja tarjoaisin esim. liikuntaseteleitä palkalliselle, saisin vähentää sen verotuksessa. Miksi minä ahkera yrittäjä en saa itselleni ”työkyvyn ylläpitoon” tällaista etua?

Viime vuosina tämä Suomen touhu on mennyt vain koomisemmaksi. Tuntuu jo suorastaan kiusanteolta. Olen rehellinen yrittäjä, mutta kampaamoalalla kuulema harmaatalous kukoistaa. Meille on lähettetty tarkastajia mm. tarkastamaan onko hinnasto lainmukaisesti esillä. Siis ketä kiinnostaa onko hinnasto esim. metrin liian kaukana kassasta? Hinnaston täytyy näkyä lain mukaan heti kassan läheisyydessä ja liikkeen ulkopuolelle. Tuotteissa täytyy olla tarkat hinnat sekä litrahinnat! Tästä sitten maksetaan, kun virkamiehet kiertelevät huomauttelemassa ympäri Suomea, että litrahinnat puuttuvat shampoosta. Tuttu kampaamo sai huomautuksen, kun hinnasto oli liikkeen oven ulkopuolella ja kuumana kesäpäivänä ovi jätettiin auki tuuletusta varten, jolloin hinnasto jäi piiloon. Pidän tätä jo todella koomisena. Kuittipakkolain ymmärrän, koska harmaatataloutta voidaan sillä ehkäistä. Mutta auta armias, jos unohdan tarjota kuittia. Siitähän saisi sakot!

Sitten vielä kampaamoiden lupa-asiasta. Saimme hieman huomiota itsenäisyyspäivänä, koska jos haluaisimme työskennellä tiettyinä pyhäpäivinä omissa liikkeissämme, täytyisi siitä maksaa 200€ lupamaksu. On helppo laskea hieman kulurakennetta, jos juhlakampaus maksaa esim. 57€ ja minä itse saisin siitä voittoa noin 17€ (30% mikä on realistinen omavoitto). Minun täytyisi tehdä 12 kampausta, jotta tienaisin 204€ puhtaana käteen itselleni. Tämä olisi aikalailla plus miinus nolla -tilanne. Jotta jäisin voitolle, olisi minun oltava aika reipas, ja ihan maalaisjärjellä voidaan ajatella, että jos tekisin 12 kampausta ilman taukoja, tarkottaisi se 12h työpäivää.

– Yrittäjänainen