Kampaamoalan karu arki

Kaksi kättä, rajallinen määrä tunteja päivässä, päiviä viikossa ja niin edelleen. Vähennä kulut – Mitä jää? Tervetuloa kampaamoyrittäjän arkeen! Jatka laskutoimituksen ratkaisemista tai lue suoraan täältä, kuinka hiusbisneksellä todella tienataan.

Kampaamohinnoista jää minulle kampaajana noin 30% käteen – kuukausipalkka vähän päälle 1000 €

Olen parturi-kampaaja ja toiminimi yrittäjä. Kun valmistuin en tiennyt, että kampaamo-alalla suurin osa työskentelee yrittäjinä. Palkkatöitä on todella vähän tarjolla joten ajauduin yrittäjäksi, koska vaihtoehtoja ei juurikaan ollut. Kun aloitin kampaajan työt yrittäjänä, en olisi koskaan arvannut millaisia tulevat vuodet tulevan olemaan. Jos olisin tiennyt mitä pienyrittäjyys Suomessa on, voin sanoa 100% varmuudella etten olisi valinnut tätä tietä. Olisin varmasti hakenut palkkatöihin tai harkinnut jotain muuta vaihtoehtoa, mutta koska rakastan alaa, en ole osannut lopettaakkaan, kun kuitenkin koen olevani oikealla alalla. Kilpailua on niin paljon, joten olen tehnyt todella paljon töitä sen eteen että olen saanut kerättyä lojaalia asiakaskuntaa. Koskaan ei voi mennä sieltä mistä aita on matalin.

Avataanpa hieman kuluja. ALV- veroahan päätettiin nostaa meidän alalla vuonna 2012 kerralla 14%. Ja vuosi sen jälkeen sitä nostettiin vielä prosentilla. Tällä hetkellä ALV on siis 24%. Miten tuollaisen korotuksen voi laittaa suoraan hintoihin, kun asiakkaat valittavat muutenkin korkeista hinnoista? Emme todellakaan pystyneet tällaisena lama-aikana nostamaan hintoja niin paljoa, joten tämä vero meni niin sanotusti omasta pussista.

Toiminimiyrittäjänä maksan ensin tuolivuokran, joka minulla on 30%, sen jälkeen maksan 24 prosentin arvolisäveron. Lisäksi tietenkin maksan normaalia veroa niin kuin palkansaajat. Meillä yrittäjillä se on ennakkovero. Maksan myös itse itselleni eläkettä, joka on pakollinen yrittäjäeläkevakuutus. Maksan itse omat väriaineeni ja sakset mitä käytän, mutta muut liikkeen kulut kuuluu vuokraani. Väreistä tulee jonkin verran kustannuksia ja toki olen myös hankkinut hyvän kirjanpitäjän, joka maksaa joka kuukausi. Olen laskenut, että minulle jää melko tarkasti 30% omaan taskuun kaikesta mitä asiakas maksaa. Kun lasketaan prosentuaalisesti arvolisävero, ennakkovero ja yrittäjäeläkevakuutus, valtio saa takuuvarmasti enemmän minun tekemästä työstä.

Kun oli kulunut yli vuosi ALV-veron nostosta, tilanteeni alkoi olemaan rahallisesti hankala. Töitä tuli kyllä tehtyä paljon, mutta rahaa käteen jäi todella vähän. En meinannút selvitä laskuistani. Karu totuus paljastui, kun katsoimme kirjanpitäjäni kanssa vuoden 2013 liikevaihtoani. En meinannut uskoa todellisuutta. Puhdas liikevaihtoni vuonna 2013 oli ollut 42 000€. Tämän summan olin lyönyt kassaan ja mielestäni se on ihan ok summa vuodelta. Minulla on kuitenkin vain kaksi kättä ja tunteja on rajallinen määrä vuorokaudessa. Tämän olin ansainnut hiuksia laittamalla aivan itse. MUTTA… kun katsoimme mitä minulle todellisuudessa jäi käteen, olin järkyttynyt. Voitto-osuuteni oli 12 800€!!! Tästä oli siis vähennetty kaikki yrityksen kulut, joten kuukausipalkkani oli 1066€.

Työtunteja tähän mahtuu todella monta ja lomia ei ole pidetty paljoa. Tällä noin tuhannen euron kuukausipalkalla minun piti elää ja maksaa asuntolainani lyhennykset, laskuni ja moni muu elämiseen liittyvä pakollinen kulu. Olen kymmenen vuotta maksanut siitä, että saan ihan itse työllistää itseni. Mitä järkeä tällaisessa on?

Asiakkaat ovat tänä päivänä kokoajan hintatietoisempia ja ymmärrän kyllä, että jo esim. 100€ väri/leikkauspalvelu voi tuntua kalliilta omasta pussista. Toivoisin vain niin kovasti, että asiakkaat ymmärtäisivät mistä hinta Suomessa koostuu ja kuinka paljon siitä jää käteen tekijälle. Kunpa asiakkaat muistaisivat hinnoista valittaessaan, että sen työn takana on ihminen joka tekee käsityötä täydellä sydämellään ja rakkaudesta alaan.

– Parturi-kampaaja 29v

 • disqus_Bu13bQgiSN

  En oikein ymmärrä tämän kirjoituksen pointtia. Jos se on se että ”Olen kymmenen vuotta maksanut siitä, että saan ihan itse työllistää itseni.” niin eihän tuo pidä paikkaansa jos kuukausipalkkaa on kuitenkin tullut 1000e/kk, se on jo kuitenkin raha millä hyvin säilyy hengissä, varsinkin kuten kirjoittaja joka asuu omistusasunnossa, siis halvemmalla kuin vuokralla.

  Jos pointti on taas että ”esim. 100€ väri/leikkauspalvelu voi tuntua kalliilta”… niin voi miettiä että olisiko itsellä siihen varaa kuukausittain?

  Vai onko tässä tullut yllätyksenä että siitä 100e maksavasta väri+leikkauksesta ei menekään kaikki omaan pussiin vaan siitä pitää kulujen jälkeen maksaa myös omat eläkkeet ja verot? Ja onko joku yllätys että kampaaja ei huimille tienesteille pääse? Bisnes on kuitenkin sellainen että kilpailu on kovaa ja tekijöitä kaikenlaisia ja palvelu sellaista jota suurin osa ei edes juurikaan tarvitse muuten kuin joskus ja jouluna.

  Tällaisista kirjoituksista jää sellainen olo että ihmiset ajatelevat että kaikki yrittäminen pitäisi olla kannattavaa.

  • Triton93

   ”Tällaisista kirjoituksista jää sellainen olo että ihmiset ajatelevat että kaikki yrittäminen pitäisi olla kannattavaa.”

   Mitähän hittoa oikein horiset? Tietenkin kaiken yrittämisen tulee olla kannattavaa, sehän nyt yrittämisen koko pointti onkin! Ilmankos tämä maa voi taloudellisesti huonosti, kun on tuollaisia tulevaisuuden toivoja maa täynnä. Jos valtio olisi vähemmän ahne, niin tuosta kampaamoyrittäjyydestä tulisi huomattavasti kannattavampaa, kysymys ei siis ole pelkästään siitä, että kilpailu on kova, vaan sitä, että joku tuolla jossain kuvittelee oikeudekseen tietää paremman käyttökohteen toisen rahoille!

  • Hanna Jalkanen

   No huhhuh, tottakai yrittämisen pitää olla kannattavaa! Tykkäisitkö itse jos palkastasi menisi veroja ja kuluja 70%? Jos kukaan tässä maassa ei yrittäisi niin mistäs ne palkalliset saisi sitten töitä? Palkallisille maksetaan sairaspäivärahat, lomakorvaukset ja eläkemaksut valmiiksi. Moni yrittäjä on sairaanakin töissä eikä juurikaan lomaile. Eläkettäkään ei ole varaa itselle paljoa maksaa koska se on pois omista palkkatuloista. Mitenkä niin omistusasunto on halvempi? Se voi olla kalliimpi kuin vuokra-asunto kun laskee lainanlyhennyksen ja yhtiövastikkeen yhteen. Sinunlaisten ihmisten kannattaisi ajatella asioita hieman laajemmin. Mietippäs jos kaikki pienyrittäjät lopettaisi ja ajattelisi että melkein saman verran voi saada rahaa työttömänä. Miten kävisi Suomelle? Voit myös selvittää kuinka paljon Suomessa on pienyrittäjiä. Niitä on nimittäin paljon enemmän kuin suuryrityksiä. Moni pienyrittäjä kitkuttelee minimipalkalla, jotkut joutuneet jopa sossunluukulle kun ei riitä rahat omiin laskuihin.

   • Terhakka

    Samaa mieltä! Mutta ei voi kirjoittajalta kauhalla pyytää jos on lusikalla annettu :-)

  • lupaleidi

   Hetkinen… nyt puhutaan kahdesta eri asiasta. Tietenkin valtion pitää varmistaa, että yrittäminen sinänsä on kannattavaa, mutta ei se silti tarkoita, että jokaisen yrityksen liiketoiminta voi olla kannattavaa. Kampaamoitakin on varmaan viisi joka kadulla, joten ei asiakkaita vaan riitä kaikkiin niin paljon. Kova kilpailu ajaa myös hintoja alas tässä tapauksessa. Se on jokaisen yrittäjän itse arvioitava ja selvitettävä etukäteen, että olisiko oma liiketoiminta elinkelpoinen. Tämä kirjoittaja sanoo ”kun valmistuin en tiennyt, että kampaamo-alalla suurin osa työskentelee yrittäjinä”. Noh mitäpä tuohon sanoisi…

   Olen itsekin yrittäjä ja kun pistin toiminimeni pystyyn vuonna 2009, tein ihan vanhaan malliin liikentoimintasuunnitelmat ja kunnon kartoitukset markkinasta. Sillon kävi hyvin selväksi, että en käsitöitä myymällä pystyisi elättämään itseäni, joten teen toimistohommia tässä sivussa. Eikä siinä ole minusta mitään kummaa, koska kilpailua on niin paljon ja asiakkaat eivät halua maksaa kunnon hintaa. Mutta kyllä se on ihan minun oma valinta, että lähdin yrittäjäksi, enkä todellakaan syytä valtiota siitä, että päätin tunkea itseni jo valmiiksi ylisaturoituneille markkinoille. Arvatkaa muuten kuinka moni yrittäjä vaan tuhahtelee minulle, kun kerron, että tein toimintani alussa liiketoimintasuunnitelman ja kaikki kululaskelmat? Usein tuntuu siltä, että yrittäjäksi ryhdytään aika löysin rantein ja sitten kun homma ei toimi, niin aletaan syyttää valtiota.

   • Terhakka

    Noh. Kukainenkin näkee asian siten, miten haluaa.. Minä työntekijänä (nykyisin), ent. yrittäjä. En voi syyttää nykyisestä tilanteesta valtiota enkä itseäni, sillä yrittäjyyteni loppui lääkärin määräyksestä. Mutta ymmärrän kirjoittajan pointin, mitä Te ”lupaleidi”, ette näytä edes haluavan ymmärtää.. On täysin normaalia, että markkinoille ei lähdetä ”kokeilemaan, onko toiminta kannattavaa, vaiko ei!” Jokainen yrittäjä joutuu ennen päätöksen tekemistä laskemaan ja puntaroimaan liiketointansa kannattavuutta ja pohtimaan liikeideaa ja -ajatusta. Erikseen on sitten Teidän kaltaisenne nuoret kokoomuksen kannattajat, joiden mielestä valtiovallan päättäjiä ei saa kritisoida vaikka nämähän ne kaikki päätökset tekee! Toivon, että joskus leidi myös Te uskaltaisitte kyseenalaistaa tämän Suomen valtion päättäjiä. Ja varsinkin juuri kokoomuspuolueen tekemiä. Ugh!

 • http://www.jarmoellila.com/ Jarmo Ellilä

  Tässä maassa on helvettiä olla työtön ja yhtä lailla on helvettiä yrittää yhtikäs mitään.

 • jokuvain

  Niin, kampaamoalan arvonlisäveroa nostettiin sen ostojen ja myynnin ALV-vääristymän vuoksi. Kaikki hoitoaineet ja shampoot yms. mitä kampaamo ostaa sisältää 24% arvonlisäveroa alv0 hinnan päälle, jonka saat sitten valtiolta yrittäjänä takaisin, ja kun myyt tuotteet eteenpäin, joudut myyntihinnasta maksamaan valtiolle tämän arvonlisäveron 24% verokannan mukaan. Aiemmin kampaamoalan tuotemyynti oli 24% arvonlisäveron piirissä ja työmyynti 14% arvonlisäveron alla. Silloin kun kampaajat myivät työpanostaan, he laskivat kaikki hoitoaineet hintaan sisälle, ja tilittivät niistäkin 14% verokannan mukaan arvonlisäveron, joka aiheutti sen ettei tuloista joutunut tilittämään arvonlisäveroa oikeassa suhteessa verrattuna verollisiin ostoihin. Kaikenlisäksi ALV-verokannat nousivat kaikilla muillakin yrityksillä ja toimialoilla, siitä yhdestä prosentista on turha napista. Arvonlisävero on muutenkin läpikulkuerä yrittäjälle ja ajatusmallisi on lähtökohtaisesti väärä jos kuvittelet sen olevan omaa tuloasi, se on valtion tuloa. Yrittäjän eläkevakuutushan ei muutenkaan ole sidottuna tuloihin, voit itse määrät vakuutuksen tulotason ja maksat vakuutusmaksuja sen mukaa. Laske siis vakuutuksesi tulotasoa ja saat enemmän rahaa itsellesi.

  • Jorma Rautavuori

   Ilmeisesti et ole toiminut yrittäjänä tai olet töissä valtiolla/kunnalla? Vaikka aina lässytetään että ”asiakas maksaa ALV:n” niin itseasiassa asiakas maksaa kaiken, ruuat, asumiset, puhelimet jne. mutta vain jos haluaa tai edes pystyy. Monet itsenäiset yrittäjät ovat valtion arvonlisäverovouteja, valtio tienaa ilman yrittäjäriskiä heidän omilla käsillään ja ottamallaan riskillä tekemästä työstä. Jos asiakas kokee alvitetun hinnan liian korkeaksi, hän ei halua tätä maksaa eikä se raha koskaan tule silloin valtiollekaan.

   Ja neuvosi eläkevakuutuksen tulotason laskemisesta on myös surkea. Yrittäjän pitäisi saada itselleen huonompi eläketurva tulevaisuudessa kuin palkkatyöntekijän (4,5% itse, 21,5% työnantaja)? Ongelmien siirtäminen tulevaisuuteen on kuin vanha sanonta talvella housuun laskemisesta … vähän aikaa lämmittää.

   Ei sattuis olemaan parempia ehdotuksia, oikeasti?

 • Ville

  Jos käteen jää 1000 euroa kuussa, on palkkasi ihan ok. Toki ei hyvä.

  Tässä on kyse ihan normaalista markkinasta. Selvästikin bisnesmallisi on todella surkea. Maksat 12600 euroa vuodessa leikkauspaikastasi. Kannattaa miettiä onko tämä kannattavaa…? Ilmeisesti tämän leikkauspaikan vuoksi myös kilpailu siinä ympäristössä on todella kovaa. Toki onhan tämä se kaikista helpoin vaihtoehto. Mieti, että olisiko asiakkaita tarjolla muualla paremmin ja vähemmällä kilpailulla. Olen nähnyt muutaman kampaajan ajavan Porschea, joten oikealla bisnesmallilla tuolla hommalla tienaa paremmin kuin yliopistokoulutettu.

 • seppe

  Ainoa yrittäjä joka tällä alalla tienaa on kampaamon omistaja, keräämällä ”yrittäjiltä” naurettavan kovia tuolivuokria. Kampaamon omistaja käytännössä saa riskittömiä työntekijöitä ilman mitään työntantajan velvollisuuksia (lomat, sairaslomat ym). Jokaisen tuolivuokralaisen kannattaisi laskea saisiko omalla prosentillansa jo oman liikkeen vuokran ja kulut maksettua. Varmasti saa ainakin yhdistämällä voiman yhden tai kahden kollegan kanssa.

 • MCP

  Yrittämisen ja työnteon pitäisi olla kannattavampaa kuin työttömänä olemisen, mutta näinhän ei yleensä ole. Itsekkin taidan suosiolla jäädä opintojeni jälkeen pitkälle kesälomalle, ei hätää rahallisesti. Kela maksaa elämisen ja asumisen.. jossain kyllä pahasti vikaa.