”Harrastuksestani tipahti karenssi!”

Soitat kitaraa – Olet siis ammattimuusikko! Eihän se ihan noinkaan mene. Mutta niin kuin seuraavasta tarinasta käy ilmi, kannattaa silti olla varovainen missä harrastuksistaan kertoo.

Valmistuin koulusta, ja kuten koulusta valmistumisen jälkeen yleensä tehdään, ilmoittauduin työttömäksi työnhakijaksi. TE-toimiston alkukartoituksessa minulta kyseltiin mitä tulevaisuudessa ajattelin tehdä ja jutustelimme sitten niitä näitä. Menin sitten sanomaan, että minulla oli päässäni idea eräästä käsikirjoituksesta, jonka haluaisin joskus vielä kirjoittaa. Ajattelin, että kirjoitusprojektille voisi jossain vaiheessa hakea apuarahoja ja yrittää ehkä saada jopa myydyksi.

Kun mainitsin kirjoittamisesta, TE-toimiston virkailija tarttui siihen ja alkoi kysellä lisää. Totesin, että mahdollisesti kirjoitan siis käsikirjoitusta, jonka voi mahdollisesti muuttaa myöhemmin rahaksi. Virkailija kysyi: ”Eli siis elätät itsesi, olet siis kirjailija?”  Vastasin, että en ole. Kirjoitan ainoastaan mahdollisesti myyntikelpoista käsikirjoitusta. Virkailija kuitenkin tokaisi, että tämä muuttaa montakin asiaa ja että tulen toimeen omillani. Virkailijan mukaan olin vähän niin kuin yrittäjä ja kirjoitin elääkseni. Yritin vielä selittää, että ei se pidä paikkaansa, ja että enhän minä siitä nyt mitään rahaa saa, mutta toivon että joskus vielä saisin. Kyse on ennemmin harrastuksesta.

Virkailija intti vastaan toteamalla, etten ole oikeutettu saamaan työttömyyspäivärahaa, koska he katsovat että elätän itse itseni. Pyysin virkailijaa muuttamaan lausuntoa, koska kyse on vain harrastuksesta. Virkailija ei siihen tietenkään suostunut, koska oli juuri kirjoittanut lausunnon ja sanoi, että minulle tulee karenssi tästä toiminnasta. Pyysin muuttamaan lausuntoa, koska nyt se oli ymmärretty täysin väärin ja joudun suuriin ongelmiin sen vuoksi, että mainitsin virkailijalle harrastuksestani. Virkailija ei suostunut muuttamaan lausuntoaan ja kysyin, oliko tämä tapaaminen nyt tässä? Virkailija totesi, että oli ja voit hakea lausuntoon muutosta.

Karenssihan siitä minulle lävähti ja jouduin sitten hakemaan muutosta tähän TE-toimiston päätökseen. Kirjoitin muutoksenhakulomakkeeseen, että tämä on minulle HARRASTUS ja minulle ei siitä makseta. Muutoksen käsittelyyn meni useita kuukausia, mutta lopulta asia saatiin korjattua. Kuitenkin virkailijalla oli tuossa tilanteessa täysi mielivalta päättää tehdä minusta kirjailija joutumatta kuitenkaan todistamaan sitä mitenkään – missä kirjani on myynnissä, missä kustannussopimukseni on jne.

On se kumma, kun yrität tiskillä selittää ja pyytää korjausta lausuntoon, mutta sitä ei voida tehdä siinä paikanpäällä, vaan siihen täytyy hakea muutosta myöhemmin. Tilanne on vähän yhtä absurdi kuin jos aloittaisi harrastuksena kitaran soiton ja sattumien kautta päätyisi multimiljonäärimuusikoksi. Aika harvinaista toisin sanoen. Eihän harrastuksenaankaan kitaraa soittava ihminen ole automaattisesti ammattimuusikko.

Kuinka paljon tässä käytettiin ylimääräistä aikaa, vaivaa ja energiaa aivan turhaan?

– Haamukirjoittaja

 • Juh Muhonen

  näin se menee ei järjen hiventä ,ohjeistus te keskuksesta ei tarvitse ajatella anna karenssi korjatkoon ..väärä päätös parempi kun ei mitään ompahan tehty jotain näyn vuoksi

 • Ivan Antero Vostlojevitsk

  siellä hiekkaa, missä virkailija

 • Vesa Eriksson

  No voi vittu!

 • F1 Dio

  Kuulostaa juurikin ko. toimiston toiminnalta. Olen antanutkin TE-toimistolle oman nimen joka on karenssinvalvontatoimisto. Mulla aikanaan kun asuin noin 30 km. päässä lähimmästä TE-toimistosta oli annetu aika. Saavuin sovittuna päivänä oikeaan kellonaikaan paikalle. Virkailija väittää mulle kivenkovaa että olen myöhässä päivän sovitusta tapaamisesta ja mulle tuli karenssipäivä sen vuoksi. Onneksi minulla oli sen virkailijan itse täyttämä ajanvaraus lappu mukana missä luki juuri se päivä minä olikin paikalla. Virkailijan oli pakko myöntää että oli ihan itse kirjoittanut omalle koneelleen erin päivän kun minulla olevalle lapulle. Seuraavalla kerralla kun tulin jälleen sovittuun tapoaamiseen virkailija oli ”unohtanut” ilmoittaa minulle että hän ei olekkaan paikalla vaan ajoin 60 km omalla autolla turhaan sinne ja takaisin?! Peräsin toimistolla että kuka maksaa polttoaineet ja hukkaan menneen ajan? Ei niitä kiinnostanut sellainen ollenkaan. Sehän on näin että he saavat söhlätä ihan miten vaan mutta vastuuta ei tarvitse ottaa mistään ja siksi tämä on mennyt tämmöiseksi koko. TE-toimistojen homma. Tulokset ovat sen lafkan osalta niin surkeita että ihmettelen miksi noin kallista ja tehotonta laitosta edes ylläpidetään enää. Nykyään olen onneksi vakkari duunissa jota tosin yritettiin TE-keskusen virkailijan toimseta torpetoida kaikin mahdollisin keinoin. Olisi vissin ollut jonku virkailijan sukulaispoijalla suurempi tarve saada sekin työ jonka itse hain ja löysin.

 • karppa

  itse olen kokenut ton kitara jutun, virkailia intti ja pyysi todistuksia etten soita bändissä ja tee pimeitä keikkoja, mut sen kun sain oikaistua sille tuli seuraava probleema,kun teen youtubeen videoita laihtumis jutustani, niin neito alkoi vaatimaan et toimitan tiedot jotka kuulema saa tarvittaessa youtube pomoilta,etten tienaa silläkään mitään. eli ei kannata mainita mistään harrastuksista tuolla. ja onneksi löysin itselleni työpaikan.

 • Taina Mäntykenttä

  Kirjoittakaa ministeriöön näistä epäkohdista.