Artisti maksaa

”Nyt on pakko vähän raivata ja raivota tätä yrittäjän tukiviidakkoa…”

Jestas sentään mikä sokkelo. Mä soitin eilen vakuutusyhtiö ELO:lle kysyäkseni asiantuntevia neuvoja YELin nostamista varten. Siellä päässä nokkava nuori mies totesi, että mun pitää toimittaa heille sähköpostilla anomus, perustelut ja tiedot yrityksen liikevaihdosta, jotta voivat harkita kuinka paljon SAAN nostaa YELiä. Mitä helv. Sitä YELiä kun ei kuulema niin vain nostella huvikseen.

Tiedän, että virkaintoisen klopin pelko kohdistui nousevan YELin myötä mahdollisesti nouseviin KELA-korvauksiin, jotka toki täytyy pitää mahdollisimman pieninä – yrittäjä ei saa vahingossakaan päästä hyötymään maksamistaan veroista ollessaan itse hätätilanteessa. Valtio huolehtii hänen kitkuttamisestaan ja paineestaan tehdä ylimääräisiä duuneja edes kohtuullisen toimeentulon takaamiseksi oli hän missä kondiksessa tahansa. Rikollisia pitää kohdella ansionsa mukaan.

No, tänään tein liudan laskelmia ja tulin siihen tulokseen, että YELin nostaminen aiheuttaa niin paljon kuluja sekä nykyisten tukien menetyksiä, että tuloksena on täysin nolla euroa mitään ”voittoa” tukien muodossa.

Kannattaa siis vain pitää yelit minimissä ja keskittyä jatkossa sijoittamiseen, uhkapelaamiseen ja itsensä myymiseen. Eipähän tarvitse soittaa enää ELO:n asiakaspalveluun.

KELA:sta mulla ei ole toistaiseksi muuta kuin hyvää sanottavaa. Tuntuu, että siellä on ennemmin huoli siitä miten vähän olen käyttänyt viime vuosina tukia, jotka olisivat mulle kuuluneet.

Pahasen Leena -miehet ja naiset lienevät siis nykyisin vakuutusyhtiöiden leivissä…

 

– Scarlett